La Psicologia de l’Esport és la branca de la Psicologia que estudia els processos psicològics i la conducta de la persona durant l’activitat esportiva. Des de la Psicologia de l’Esport podem identificar, comprendre i optimitzar les condicions internes (variables de la personalitat, habilitats clau) per a contribuir a millorar el rendiment esportiu.
Estem dins d’Ergodinàmica Clínica, un espai únic a Barcelona on hi ha un grup pluridisciplinari de professionals de primera línia (medicina de l’esport, traumatologia, fisioteràpia, podologia, entrenadors personals, entre d’altres) al servei dels esportistes per ajudar-los a obtenir els millors resultats.
En el nostre equip treballem pactant objectius concrets amb l’esportista en relació a diverses àrees clau on el psicòleg de l’esport pot intervenir per a millorar el rendiment. Alguns d’aquests aspectes són:
Autoconeixement. És fonamental poder ajudar l’esportista a conèixer les principals variables de la seva personalitat, els punts forts i els febles per a poder maximitzar aquells aspectes positius i afavorir l’actitud en l’entrenament i la competició que millorin el rendiment i, sobretot, fer canvis en els aspectes de la personalitat que puguin ser una dificultat afegida.
Concentració. La capacitat de focalitzar l’atenció en determinats moments de la pràctica esportiva és bàsica i es pot entrenar. En aquest sentit, les tècniques de visualització que utilitzem juntament amb tècniques novedoses i científicament contrastades com l’EMDR són molt útils.
Motivació. Cal treballar amb l’esportista ajudant-lo a marcar-se objectius concrets, la capacitat d’autoreforçar les millores aconseguides i retroalimentar la capacitat d’esforç constant sense deixar de gaudir del que fa.
Gestió de l’estrès. Sovint en els entrenaments les coses poden anar bé, però a mesura que s’acosten dates importants a nivell competitiu, pot ser que l’angoixa jugui males passades i que disminueixi significativament el rendiment. Tenir un bon nivell d’autoconfiança i d’intel·ligència emocional (aprendre a identificar, entendre i controlar les pròpies emocions i les dels altres) són habilitats que poden marcar la diferència a l’hora d’aconseguir resultats brillants.
Dins del programa de gestió de l’estrès comptem amb tècniques de biofeedback molt útils i pràctiques en aquests casos. El biofeedback és una tècnica que permet controlar les funcions fisiològiques de l’organisme. Així, és possible que una persona pugui prendre consciència de la freqüència cardíaca, la pressió arterial o la conductància de la pell: tots ells paràmetres que escapen a la consciència i que el fet d’aprendre a controlar-los ens ajuda molt a tenir a ratlla l’ansietat i l’estrès.
Comunicació. L’esportista, tant en esports individuals com en els que són d’equip, sempre estarà envoltat de persones. Sovint les dificultats de comunicació provoquen conflictes que s’enquisten i que poden tenir importants conseqüències en la motivació, per exemple. Tenir cura d’aquest aspecte és necessari.
En el nostre equip treballem pactant objectius concrets amb l’esportista en relació a diverses àrees clau on el psicòleg de l’esport pot intervenir per a millorar el rendiment.