EMDR
Especialitat clínica
Especialitat clínica
Es tracta d’una tècnica bastant nova basada en el funcionament del cervell a l’hora de metabolitzar situacions traumàtiques. El protocol clínic d’intervenció és força curiós, ja que tal i com el nom de la tècnica indica, E (eye) M (movement) D (desenzititation) R (reprocessing) es tracta de provocar una dessensibilització d’un fet que causa una resposta traumàtica en el pacient i, per tant, li provoca psicopatologia, a través d’aconseguir una atenció dual.
És a dir, per una banda, es demana a la persona que pensi en una imatge de la situació problemàtica, en els pensaments normalment negatius que hi apareixen associats i, en les emocions bloquejades, aquestes apareixen en forma de sensacions somàtiques. Aleshores li demanem que pensi en aquests elements mentre se li apliquen els moviments bilaterals responsables d’activar el mecanisme neurològic que processa el material traumàtic per tal que la situació que s’està treballant es dessensibilitzi i així es converteixi en un record superat. El tractament terapèutic amb la tècnica EMDR continua amb la dessensibilització de les situacions traumàtiques de la vida del pacient permetent l’eliminació de la psicopatologia que l’ha dut a la consulta.
Aquesta tècnica ha demostrat la seva eficàcia en diferents tipus de patologies com l’estrès posttraumàtic, els tratorns d’ansietat i la depressió, entre d’altres. Es creu que l’EMDR és eficient perquè activa el mateix mecanisme que funciona durant la fase REM del son (fase del cicle de son en què somiem i té el nom de REM, de l’anglès Rapid Eye Movement, moviments ràpids dels ulls).
És fonamental treballar les memòries traumàtiques inconscients perquè provoquen molta de la psicopatologia que atenem a la consulta.
El treball psicoterapèutic orientat a dessensibilitzar aquestes memòries ens ajuda a fer un treball a nivell molt profund amb resultats molt eficaços i, sovint, molt més ràpids.
Diversos estudis neurològics han provat que els somnis ajuden a consolidar els records i metabolitzar tota la informació dels esdeveniments del dia i les emocions respectives. Sembla que en alguns casos, patir un fet traumàtic provoca descàrregues adrenèrgiques a l’amígdala i aquests neurotransmissors causen canvis en la membrana de l’hipocamp, que interrompen el procés que té el cervell de processar un esdeveniment negatiu. L’amígdala i l’hipocamp formen part del que es coneix com a sistema límbic o cervell emocional. Aquesta part del nostre cervell, la compartim amb els mamífers i, evolutivament, va aparèixer per tal de garantir la supervivència. Les emocions són molt útils per a seleccionar què és allò que acabem recordant. Les situacions que van lligades a una càrrega emocional negativa poden ser molt necessàries de recordar per a evitar perills.
El neurocientífic Joseph LeDoux, de la Universitat de Nova York, ho explica de la següent manera en una entrevista que se li va fer sobre els resultats de les seves investigacions:
“Si vostè és un animal que viu en el bosc i ha de sobreviure als depredadors, ha de recordar com són, quins sons fan en apropar-se, on solen estar, etcètera. Aquests detalls són molt importants si desitja romandre viu. Si vostè és afortunat en la primera trobada i te’n vas sortir per a escapar, recordarà cada detall, de manera que no haurà d’aprendre’ls de nou. El cervell té un sistema molt efectiu per a aprendre en les situacions perilloses, la qual cosa és molt bo. Però l’aspecte negatiu consisteix en el fet que a vegades aprenem coses que no desitgem recordar implícitament, com és el cas de certs traumes. En situacions traumàtiques l’amígdala registra la situació, però no ho fa l’hipocamp. L’hipocamp és molt sensible als canvis hormonals producte de l’estrès. Aquestes hormones arriben a l’hipocamp i li impedeixen memoritzar de manera adequada. Així tenim molt pocs records sobre el que ha succeït. Aquestes mateixes hormones arriben a l’amígdala i li permeten memoritzar-ho tot de manera detallada. Enfrontats a la mateixa situació, es posa en joc una forta memòria inconscient i una feble memòria conscient”
Pel que fa a l’atenció a adults, estem especialitzats en psicopatologia com l’ansietat, la depressió, les fòbies i els quadres d’estrès, d’entre altres, especialment, el tractament de les conseqüències del trauma psicològic.